Alla inlägg den 5 april 2009

Av Therese Nilsson - 5 april 2009 11:16

Det skulle vara intressant att få reda på hur Sveriges status i omvärlden ser ut när det gäller politiskt idag. Har vi någon respekt? Speciellt nu när  vi snart har ordförandeposten i EU. Respekterar omvärlden oss ser oss som en stark kraft som kan föra sin talan?


Som ett bra medborgar land det uppfattas vi som det hör man ofta när man är utomlands. Ett land där du kan göra det du själv vill och respekteras för dina tankar. Men politiskt?


På senaste åren har ingen skakat om omvärlden här med något uttalande eller fördömmande av något som händer. Små kommentarer av det som sker. Stora knytnävar det som händer tillexempel i Eritrea, Free Dawiit. Alla så tysta våra kära regeringsmän. Varför?


Jag minns inget ifrån min egen ungdomstid där vi har gjort något eller sagt något för att förvissa omvärlden vad mänskliga rättigheter handlar om.


Jag var för ung för att minnas något för Olof Palme, ja inte konstigt jag är född 85. Men har hört om hans uttalande och hans press på USA hela min skoltid. Han må nog vara den enda politiken jag har sett upp till, ja förutom Barack Obama. Då Palme 1972 jämförde USA:s bombningar av Nordvietnam med nazisternas förintelseläger Treblinka. USA med president Nixon frös alla diplomatiska relationer med Sverige till och med 1974. Något att vara stolt över att vi inte höll våran käft när kräkningar mot mänskliga rättigheter skedde i Vietnam. Var var denna öppna käft av Sverige nu i Israel eller nu i Darfur? Kan en sådan öppen käft få komma bli våran nästa statsminister. Vilket skämt vem skulle våga öppna den här i Sverige?

Förutom vanliga journalister som vissa vågar säga sin rätta mening i det som sker.


Efter Nixon blev Gerald Ford president i USA. Det är där Statusen för vårt Sverige i USA bevisades genom att denna president konstaterade "Palme-regeringen har ett inflytande världen över som är oproportionerligt stort i förhållande till sin storlek". USAs politik gentemot Sverige blev så att "bevara Sveriges oberoende och ekonomiska och militära styrka". Respekt och något varje svensk medborgare kunde vara stolta över. En statsminister som kunde uttrycka sig i median och inte vara rädd för någon.

USA ansåg att Sveriges väpnande "neutralitet" var nyckeln till balans i Norden och gav Finland större rörelsefrihet gentemot Sovjet. Därför skulle USA se till och hjälpa Sverige att "avskräcka från och motstå en militär attack från sovjet".


Respekt. Ja, där vi verkligen visar våra åsikter inte är neturala. Men som det ser ut idag så är vi lika tysta som land politiskt sätt sopm vi var under andra världskriget då England ansåg att vi stödde Nazi Tyskland och ville attackera oss också. Det kan nog komma hända igen och ett land är aldrig neutralt sanna mina ord. Om du inte uttrycker skarpt att du är emot något så godkänner du det genom att inte göra någonting. Genom att följa mänskliga rättigheter så bör man kunna uttala sig om allt och fördömma det som är fel ocgh vara föredömmen för andra. Varför kan vi inte vara det igen? Fördöm Eritrea och deras tillhandahållsätt mot Dawiit! Fördöm Darfur och folkmordet som sker dagligen där!


Speek out!

Therese

Presentation

Omröstning

Do you realy trust your countries politics?
 No
 Yes

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24 25 26
27
28
29 30
<<< April 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Make a comment, Judge my blogg


Ovido - Quiz & Flashcards