Alla inlägg den 6 januari 2009

Av Therese Nilsson - 6 januari 2009 21:52

Debatter, inslag, bloggar och diskussioner på nätet över allt

om denna konflikt som pågått i 60 år.


För mig är det fortfarande så absurt att så många vill skylla på ena sidan

de flesta på hamas och palestinierna ( hamas precis valda,har inte varit där i 60 år som regering). Andra skyller på Israel eller lutar dit som jag. Att hamas har uttalat sig om att vilja utplåna Israel reagerar många svenskar på, javisst, men har ni inte lärt er att smarta makter som Israel inte uttalar sig rakt ut vad de har på agendan, men nog bryr de sig inte på palestinierna de tror jag knappast.


Känns detta senarium bekant likt deja vu eller har ja fel? Känns det inte som varje gång USA ska byta president händer det något utrikes och något land passar på och ge en annat land en stöt i sidan. Kanske har ja fel men känns som Deja Vu.


Måste även säga jag tror min första besvikelse på Obama har kommit *fasiken*. Jag tror han fortfarande är mildare och mer rättare än Maccain och Bush men jag tror han kommer att stödja Israel fullt ut, men jag tror att han kommer vilja ha fred fast det säger väl alla men dock ändå inte ändra denna konflikt synbart på en bra lång tid och inte göra eldupphör och ändra Israels inställning. Jag tror dock att Obama kommer ändra politiken i Irak, Iran och Pakistan som han sagt. Jag tror dock också han kommer försöka göra något åt Darfur som jag har sett en dokumentär han var med som senator, dock har kina och Ryssland veto i FN och har egna intressen där som försvårar FN och Obamas politik då. 


Tillbaka till Israel och Palestina. Var ligger skulden? Nyheterna säger att Hamas bröt vapenvilan. Det är sant absolut. Men varför? Vilken vapenvila och vilken psykisk terror har gjort att de bröt vapenvilan? Varför kommer inte det fram i nyheterna? Nyheterna är koncentrerade till ca 2 minuter och är faktiskt politiskt styrda så hela sanningen kommer inte fram.


Israel styr elektriciteten och har vid tillfällen stängt av kraftverk och styr även över vattentillförseln. 

Kommer ni ihåg Berlin muren? Den israeliska muren runt Gaza från 1994 kompletteras med det monstruösa murbygget på Västbanken och skapar i praktiken två enorma fängelser för miljoner palestinier. En mur som stödjes av USA, EU och Sverige. Komma in i Israel går inte alltid och bevakas varje steg i "tullen".


Mezopotamien med alla folkslag bland annat assyrier, judar och araber sedan vann Ottomanska riket området. Tillslut besegrade England ottomanska riket och tog över området Palestina. Judarna som ville ha eget land, detta innan andra världskriget. Palestinierna hörde om detta och vägrade detta. Efter andra världskriget gick England med på att ge detta område till judarna trots palestiniernas protester. Landet tilldelades ändå med USAS och europas stöd. Änn en gång i världshistorien lade sig Europa i och delade ut landet som inte egentligen tillhörde dem. På grund av det så är det än i dag denna konflikt. Israel som kontrollerar allt. Förstår vi palestiniernas kalgomål? Ja,absolut. Sverige har varit occupanter förut i skandinavien men inte varit occuperade förutom en del av skåne. Men är vi några att döma?


Bär inte vi europeer skulden egentligen?

Likaså bär vi europeer för konflikterna i Afrika. Då vi som kolonialmakter erövrade kolonier i Afrika sög ut rikedomar som kom oss till nytta delade upp Afrika och drog gränser som vi ville utan hänsyn till folkgrupper( precis som nu i Israel ingen hänsyn) och därför är det än idag vårat krig och våra gränsdragningar som vi har gett som arv till Afrika. Inte konstigt det är så där nere. Vad vi gjort sen? Gett dem lån. lån som har enorma räntor som växer. lånet vi gav har de betalat tillbaka för länge sen med plus men på grund av räntorna så är det skulden flerdubblat. Samtidigt ger vi istället bistånd fast de har skulder så pengar strömmar in och ut. Det bistånd som finns kvar går åt krigen som vi i EU och Sverige vet men ändå stödjer vi regeringarna och på så sätt stödjer krigen.


Yes europeer vi är bra duktiga att dömma

men inte tar vi ansvar för någonting

I will pray

Therese 


Presentation

Omröstning

Do you realy trust your countries politics?
 No
 Yes

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6
7
8 9
10
11
12
13
14 15 16 17 18
19 20 21 22
23
24
25
26 27 28
29
30
31
<<< Januari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Make a comment, Judge my blogg


Ovido - Quiz & Flashcards