Direktlänk till inlägg 26 januari 2009

Denis Mukwege pristagare av Olof Palmes pris

Av Therese Nilsson - 26 januari 2009 22:46

Mannen som riskerar livet för krigets kvinnor i Kongo Kinshasa. På fredag tar han emot Olof Palmes pris. Gynekologen som varje dag kämpar för att ge kvinnorna livet åter. 


Ni minns folkmordet i Rwanda. Då västvärlden blundade och åkte hem. Delar av den armen som utförde folkmordet flydde till Kongo Kinshasa och sedan dess har de varit en av orsakwn till de krig som nu har härjat i ca 15 år.

Våldtäkt är ett av de vapen som använts i kriget. Våldtäkt mot kvinnor för att försvaga dem.


Panzisjukhuset byggdes 1999-2001 i Bukavu med stöd av svenska läkarmissionen och Sida. Där jobbar denna man som offrar sitt liv för kvinnorna.


Ingen annanstans i världen utsätts kvinnorna för denna grymma våldtäkt. Soldaterna skjuter eller sticker kniven i underlivet efter att de fullbordat våldtäkten. Varje dag förstörs hundratals kvinnors liv. Många kvinnor förkastas sedan av sina män för att de blivit våldtagna. Att operera dessa kvinnor med dessa typer av skador finns det ingen handbok för hur man ska göra utan Denis Mukwege gör allt han kan. Denis Mukwege säger att detta våld har mycket litet att göra med sexualitet utan att det är ett politiskt verktyg för att skapa kaos. De skjuter dem samman för att göra dem handikappade för resten av livet. Kvinnorna bryts ned mentalt och på så sätt bryts hela samhälsstrukturen. På så sätt kan man sedan sko sig på naturrikedommarna.


Varje dag smugls kongolesiska råvaror ut ur landet med allas grannländers vetskap. Mitt i allt detta har detta sjukhus byggts upp för dessa kvinnor i Afrika. Mukwege har tidigare fått FNs fredspris 2008 för mänskliga rättigheter och årets afrikan 2009.


"Kvinnornas kamp för att överleva är min drivkraft. Jag vill dedicera resten av mitt liv till dem och till alla som vi hittills inte lyckats rehabilitera".

Dr Denis Mukwege.


Han har själv utsatts för överfall i sitt hem mot sin fru och sina barn. Människor som sticker t, som drivs av moral och etik är ett hot mot dem som bygger sin verksamhet på plundering, kaos och våld.


Denis Mukwege a man who dedicates his life to all women in Kongo Kinshaasa. A man to look up to. A man who makes me wanna be a better women.


"Tears on my pillow, pain in my heart to all my women out there"

I will pray for you 

Therese 



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Therese Nilsson - 1 mars 2011 08:45


  Tillbaka i Sverige och tillbaka till arbetet Nyligen gift och mer lycklig än någonsin Jag är höggravid i vecka 31 och det känns underbart Saknar min man som kommer hem i sluttet av månaden Ensamt utan honom Har börjat ta i tur med  försä...

Av Therese Nilsson - 21 februari 2011 23:06

Bevis på att globaliseringen har spridits till mellanöstern och afrika Demonstrerar mot den korrupta regimerna och för mänskliga rättigheter Äntligen säger jag!   Men som artikeln i SVD säger om vad Sverige tycker (http://www.svd.se/opinion/b...

Av Therese Nilsson - 16 september 2010 12:45

some few hours then its time to go to move on still i cant let you bee but its like wishing for rain in the desert but im holding you close than most coz you were my heaven ...

Av Therese Nilsson - 12 september 2010 20:01

All i do is waiting waiting longing after you baby baby my heart is aching, breaking beeing apart from you is makin my heart achin breaking til the day will never be apart   all the stars on the sky i saw you do you know what you me...

Av Therese Nilsson - 21 juni 2010 15:37

back again why are  there always cluds on the blur heaven never blue as the sea always something worring me ...

Presentation

Omröstning

Do you realy trust your countries politics?
 No
 Yes

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6
7
8 9
10
11
12
13
14 15 16 17 18
19 20 21 22
23
24
25
26 27 28
29
30
31
<<< Januari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Make a comment, Judge my blogg


Ovido - Quiz & Flashcards